top of page
Χρέωση πελάτη με τραπεζικά έξοδα

 

Η υποχρεωτική χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την εξόφληση δαπανών που αφορούν σε αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών αξίας άνω των 500 €, που επέφερε ο Ν. 4172/2013, οδηγεί πολλές φορές στην επιβάρυνση των επιχειρήσεων με σημαντικά τραπεζικά έξοδα. Μπορούν οι επιχειρήσεις να μετακυλήσουν αυτά τα έξοδα στους πελάτες τους, από τους οποίους έλαβαν τις πληρωμές;

 

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, μια εταιρεία η οποία πουλάει εμπορεύματα σε ένα πελάτη της και ο πελάτης επιλέγει να εξοφλήσει την εταιρεία με συναλλαγματική. Η τράπεζα για την επεξεργασίας της συναλλαγματικής, χρεώνει την εταιρεία, που είναι ο λήπτης του ποσού, με κάποια τραπεζικά έξοδα. 

 

Γίνεται αυτά τα τραπεζικά έξοδα να μετακυλήσουν στον πελάτη και αν ναι με ποιό τρόπο; Θα πρέπει να υπολογιστεί ΦΠΑ για το ποσό αυτό;

 

Σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 4 του Ν. 2859/2000, στη φορολογητέα αξία περιλαμβάνονται και τα παρεπόμενα έξοδα με τα οποία ο προμηθευτής επιβαρύνει τον αγοραστή των αγαθών ή το λήπτη των υπηρεσιών , ακόμα και αν αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης συμφωνίας. 

 

Στο ανωτέρω παράδειγμα, τα τραπεζικά έξοδα θεωρούνται παρεπόμενα  έξοδα της πώλησης και εφόσον έχει συμφωνηθεί μεταξύ εταιρείας και πελάτη, η εταιρεία μπορεί να τα μετακυλήσει στον πελάτη με τους εξής τρόπους:

 

1)    Αν η εταιρεία γνωρίζει το ποσό της τραπεζικής  χρέωσης τότε στο τιμολόγιο πώλησης που θα εκδώσει στον πελάτη μπορεί να συμπεριλάβει διακριτά μαζί με αξία των εμπορευμάτων, και το ποσό της τραπεζικής χρέωσης, υπολογίζοντας ΦΠΑ στο ποσό αυτό με τον ίδιο συντελεστή που υπολογίζει και στην αξία της κύριας συναλλαγής, που είναι η πώληση των εμπορευμάτων.
2)    Αν η εταιρεία δεν γνωρίζει το ποσό της τραπεζικής χρέωσης , τότε μπορεί να εκδώσει ένα συμπληρωματικό τιμολόγιο (με αναφορά στο αρχικό), υπολογίζοντας ΦΠΑ στο ποσό αυτό με τον ίδιο συντελεστή που υπολογίζει και στην αξία της κύριας συναλλαγής, που είναι η πώληση των εμπορευμάτων.
3)    Εαν πρόκειται για ενδοκοινοτική παράδοση, τότε η μετακύλιση των τραπεζικών εξόδων απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, όπως και η κύρια συναλλαγή.

 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει κάποια διάταξη σύμφωνα με την οποία η χρέωση τραπεζικών εξόδων σε πελάτη, για συναλλαγή που υπάγεται σε ελληνικό ΦΠΑ, να απαλλάσσεται του ΦΠΑ. 

Κοτόπουλος Θάνος
Assistant
Analog Group
 
Συντακτική επιμέλεια:
 
Χριστίνα Ζώτου
Manager
Saas Consulting Ltd
 

bottom of page