top of page
dilosis_2017_29_11_5_2018.jpg

Τρόπος Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Εξωτερικού

   Για να θεωρηθεί κάποιος Φορολογικός Κάτοικος Εξωτερικού πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσει πως η συνήθης διαμονή του, δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα ενός φορολογικού έτους (τουλάχιστον 183 Ημέρες συνεχόμενες ή διακοπτόμενες), βρίσκεται σε κάποιο άλλο κράτος πλην της Ελλάδας. Την απαραίτητη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να υποβληθούν μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά σε προηγούμενη αρθρογραφία (https://www.analoggroup.gr/metafora-forologikis-katoikias).

   Ποιες είναι ωστόσο οι υποχρεώσεις ενός φορολογικού κατοίκου εξωτερικού απέναντι στην Ελληνική Φορολογική Διοίκηση;

Ένας Φορολογικός Κάτοικος Εξωτερικού είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) στην Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που αποκτά με οποιονδήποτε τρόπο πραγματικό εισόδημα από πηγές Ελλάδας. Πραγματικό εισόδημα μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και η είσπραξη 0,01 ευρώ εισοδήματος από τόκους καταθέσεων. Γενικότερα ο νόμος δεν θέτει κάποιο κατώτατο όριο.

Αντίθετα, ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει περιουσία στην Ελλάδα π.χ. διαθέτει ή αποκτά μία δευτερεύουσα κατοικία ή ένα αυτοκίνητο  στην Ελλάδα, δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας.

   Τα κριτήρια για την υποχρέωση ή μη υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμμέσως συμπαρασύρουν και τον τρόπο αντιμετώπισης του πιθανού τεκμαρτού εισοδήματος που διαθέτει ο Φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Σύμφωνα με το άρθρο 33 περ. ή του ΚΦΕ όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 1 του Ν. 4330/2015:

  • Δεν εφαρμόζονται οι Αντικειμενικές Δαπάνες του άρθρου 31 όπως είναι η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη, τα τεκμήρια για το αυτοκίνητο ή τη δευτερεύουσα κατοικία κλπ για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν φορολογική κατοικία στην αλλοδαπή και

  • Δεν εφαρμόζονται οι Δαπάνες Απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 όπως είναι η δαπάνη αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους, αποσβέσεις δανείων κλπ για φυσικά πρόσωπα που έχουν την φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή εφόσον δεν  αποκτούν πραγματικά εισοδήματα από πηγές Ελλάδας. Σε αντίθετη περίπτωση ο φορολογούμενος εμπίπτει στην εφαρμογή των τεκμηρίων του άρθρου 32.

Τα παραπάνω δύο κριτήριο επηρεάζουν και την επιβολή ή μη Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στον Φορολογικό Κάτοικο Εξωτερικού. Με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρ. 21 του Ν. 3943/2011, εφόσον τα φυσικά πρόσωπα δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης τους και επομένως δεν τους επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Για την κάλυψη τεκμηρίων ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού μπορεί να εισάγει συνάλλαγμα μέσω τραπέζης χωρίς να απαιτείται η δικαιολόγηση της πηγής απόκτησής του. Όσον αφορά την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, οι Φορολογικοί κάτοικοι Εξωτερικού υπόκεινται σε καταβολή της μόνο για τα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα.

Analog Group

Tax Department

bottom of page