Με αριθμό Ν.4635/2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α' 167 ο νόμος με τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις" που περιλαμβάνει τις νέες διατάξεις.
Παρακάτω αναφέρονται επτά σημαντικές αλλαγές :
1.Άρθρο 78 «Υποχρέωση αναγραφής ΑΦΜ και ηλεκτρονικής διεύθυνσης στα δικόγραφα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων»
Στο άρθρο 78 ορίζεται ότι το δικόγραφο πρέπει να περιέχει:
-
το όνομα εκείνου που ασκεί το ένδικο μέσο,
-
την ηλεκτρονική διεύθυνση,
-
τη διεύθυνση της κατοικίας του,
-
τον αριθμό φορολογικού του μητρώου,
-
την προσβαλλόμενη πράξη ή απόφαση,
-
τους συγκεκριμένους λόγους στους οποίους στηρίζεται το ένδικο μέσο,
-
χρονολογία,
-
υπογραφή.
2.Άρθρο 81: «Σύμβαση μελέτης / κατασκευής»
Στο άρθρο 50 του ν. 4412/2016 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«Ουδεμία ευθύνη του δημοσίου προς αποζημίωση θεμελιώνεται σε περίπτωση τήρησης των προϋποθέσεων και της διαδικασίας του παρόντος.»
3.Άρθρο 83: «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα»
Στο άρθρο 17 του ν. 3389/2005 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Χωρίς να θίγεται ο τρόπος άσκησης της εποπτείας της εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας που καθορίζεται από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Φορέα με τη Σύμβαση Σύμπραξης, κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας, ο Ιδιωτικός και ο Δημόσιος Φορέας οφείλουν να αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κάθε δύο (2) μήνες αναφορά προόδου του έργου. Συστήνεται με απόφαση του Γενικου Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της πορειας υλοποίησης εκάστου έργου με εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, του Δημοσίου Φορέα και του Ιδιωτικού Φορέα που συμβάλλονται σε ένα έργο ΣΔΙΤ.Η επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει κατ’ ελάχιστον μια φορά το τρίμηνο κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.»
4.Άρθρο 85: «Σκοπός του Γενικού Εμπορικού Μητρώου - Ορισμοί»
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (εφεξής Γ.Ε.ΜΗ.) είναι: α) το Εθνικό Μητρώο εμπορικής δημοσιότητας, στο οποίο πραγματοποιείται η δημοσιότητα πράξεων, στοιχείων ή και δηλώσεων των υπόχρεων προσώπων, και β) το ελληνικό ηλεκτρονικό εθνικό δελτίο δημοσιότητας κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 16 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132.
Γενικά προσδιορίζει στο Μέρος ΙΣΤ΄ και συγκεκριμένα στο Τρίτο Κεφάλαιο από το άρθρο 96 έως και το άρθρο 101, προσδιορίζει τα πρόσθετα στοιχεία που καταχωρίζουν οι προσωπικές εταιρείες, οι Κεφαλαιουχικές εταιρείες,τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών.
5.Άρθρο 142: «Εξωτερική Αξιολόγηση Ερευνιτικών Κέντρων»
Η παράγραφος 4 του άρθρου 31 του ν. 4310/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα τους αξιολογούνται εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε πέμπτου έτους από την προηγούμενη αντίστοιχη αξιολόγηση, υπό την επιμέλεια και εποπτεία της ΓΓΕΤ, από νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, διεθνές κύρος και διεθνή εμπειρία αξιολογήσεων ερευνητικών κέντρων ή από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, που αποτελούνται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, τα οποία διαθέτουν τα αντίστοιχα με τα ανωτέρω προσόντα.»
Η παράγραφος 7 του άρθρου 31 του ν. 4310/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η σχετική έκθεση επιτόπιας αξιολόγησης υποβάλλεται από το νομικό πρόσωπο ή την επιτροπή των εξωτερικών αξιολογητών, που διενήργησε την αξιολόγηση στο ΕΣΕΤΕΚ και τη ΓΓΕΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, παρακολούθησης, συντονισμού, αξιολόγησης και χρηματοδότησης των ερευνητικών κέντρων.»
6.Άρθρο 143: «Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Κέντρων»
Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Υποστηρίζει στο έργο του τον αρμόδιο Υπουργό ή Αναπληρωτή Υπουργό ή Υφυπουργό για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας (εφεξής «Υπουργό») και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους.
7.Άρθρο 202: «Τροποποίηση του άρθρου 60 του ν. 2961/2001»
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο (Ζ΄) τα άρθρα αναφέρονται σε διατάξεις και σε τροποποιήσεις για τα τυχαιρά παιγνία και Τροποποίηση του άρθρου 25 του ν. 4002/2011 Στο άρθρο 60 του ν. 2961/2001 (Α ́ 266) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
1. Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Τα κέρδη που ορίζονται στην περίπτωση α ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 58 υποβάλλονται σε φόρο ανά γραμμάτιο λαχείου, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού εκατό (100) ευρώ, με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για κέρδη μέχρι χίλια (1.000) ευρώ και με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κέρδη από χίλια ευρώ και ένα λεπτό (1.000,01) και πάνω.»
2. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Ως παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες νοούνται τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα, τα τυχερά παίγνια καζίνο, καθώς και το πόκερ με τις παραλλαγές του.
Τax Department
Analog Group