top of page
Μέσω POS πληρωμές σε γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς

Από 27.07.2017, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο που υποχρεώνει όλους τους επαγγελματίες που έχουν ως κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που ορίστηκαν με την Κ.Υ.Α. 45231/20.04.2017,  όπως για παράδειγμα γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, να διαθέτουν μηχάνημα POS και να αποδέχονται κάρτες για την πληρωμή τους κατά τις συναλλαγές τους με ιδιώτες καταναλωτές. Αρκετά ερωτήματα μένουν αναπάντητα όμως σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Αναμένεται σύντομα και δεύτερη διευκρινιστική, σύμφωνα με την Υφυπουργό Οικονομικών, με την οποία θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για όσους από τους επαγγελματίες αυτούς, αμείβονται με μπλοκάκι.

Ο Ν.4446/2016, στα πλαίσια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και στήριξης των μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θέσπισε με το άρθρο 65, παρ.1, για ορισμένους επαγγελματίες, ως υποχρεωτική την κατοχή μηχανημάτων POS και την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα από καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα της περ. α’, άρθ. 62 του ίδιου Νόμου).

 

Πολλά ερωτήματα ανέκυψαν μετά τη δημοσίευση του Νόμου, όπως ποιους επαγγελματίες καταλαμβάνει η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση και ποια είναι η προθεσμία συμμόρφωσής τους, τι ισχύει στις περιπτώσεις που ένας επαγγελματίας λαμβάνει πληρωμές μόνο από νομικά πρόσωπα, υφίσταται υποχρέωση για επαγγελματίες με πολύ χαμηλό τζίρο και πολλά άλλα.

 

Απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα ήρθε να δώσει η Κ.Υ.Α. 45231/20.04.2017.

 

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, η υποχρέωση αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα αφορά μόνο τους επαγγελματίες που έχουν ως κύριο ΚΑΔ έναν ή περισσότερους από αυτούς που ορίζονται στο άρθρο 1, παρ. 1 της απόφασης, για τις πληρωμές που λαμβάνουν από καταναλωτές του άρθρου 62, παρ. α’ του Ν.4446/2016. 

 

Έτσι, ξενοδοχεία, καντίνες, δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, γιατροί, νοσοκόμοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, υποχρεούνται, εντός τριμήνου από την δημοσίευση της Κ.Υ.Α., δηλαδή από 27.07.2017, να διαθέτουν POS και να αποδέχονται την εξόφλησή τους από τους ιδιώτες καταναλωτές με μέσα πληρωμής με κάρτα. Το διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβλέψουν την οδηγία του Υπουργείου Οικονομίας για απόκτηση POS, θα ανέρχεται στα 1.500 €.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η ΓΣΕΒΕΕ προσέφυγαν άμεσα στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της Κ.Υ.Α., στηριζόμενοι σε διάφορα επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων η αδυναμία πολλών επαγγελματιών με πολύ μικρό τζίρο, να ανταποκριθούν στο κόστος των προμηθειών των τραπεζών για τα POS.

 

Μέχρι σήμερα, οι διαφορές εκκρεμούν στα Δικαστήρια, με την Κυβέρνηση να μην δίνει καμία παράταση στην εφαρμογή του Νόμου από όλους τους επαγγελματίες. Μέχρι την επίλυση της διαφοράς οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι προβαίνουν σε συμφωνίες με Τράπεζες για οικονομικότερες χρεώσεις έτσι ώστε να τηρηθεί ο Νόμος και να μην επιβληθούν πρόστιμα παράβασης.


Σχετικά με τους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι, η Υφυπουργός Οικονομικών, κα Παπανάτσιου, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη ανέφερε, πως δεν υποχρεούνται σε απόκτηση POS όσοι εργάζονται με μπλοκάκι και φορολογούνται ως μισθωτοί, καθώς οι πληρωμές τους γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος. Επίσης ανέφερε ότι δεν υφίσταται υποχρέωση ούτε για όσους δεν κάνουν λιανική πώληση δηλαδή, δεν έχουν συναλλαγές με ιδιώτες καταναλωτές.


Αναμένεται έτσι σύντομα, η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου σχετικά με όσους αμείβονται με μπλοκάκι, όπως και η ίδια η Υφυπουργός ανέφερε στη συνέντευξή της.

Χριστίνα Ζώτου

Manager

Saas Consulting Ltd

bottom of page