top of page
ΦΠΑ μεταφορικών κατά την εισαγωγή αγαθών

 

Η μεταφορά αγαθών αποτελεί υπηρεσία και όταν παρέχεται από υποκείμενο στο ΦΠΑ προς υποκείμενο στο ΦΠΑ (B2B), ακολουθείται ο γενικός κανόνας και ο τόπος φορολογίας είναι ο τόπος του λήπτη. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που το τιμολόγιο μεταφορικής εταιρείας προς εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει ελληνικό ΦΠΑ;

 

Ο γενικός κανόνας που διέπει τις συναλλαγές μεταξύ υποκείμενων στο ΦΠΑ, εφαρμόζεται και στην παροχή υπηρεσιών. Έτσι ο τόπος φορολογίας είναι ο τόπος έδρας οικονομικής δραστηριότητας (ή ΜΕ) του λήπτη.

 

Ως λήπτης των υπηρεσιών, θεωρείται το πρόσωπο, το οποίο επιβαρύνεται με το κόστος της υπηρεσίας (αποτελεί δαπάνη γι’ αυτόν, σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος) και κατ' επέκταση το πρόσωπο, το οποίο έχει δικαίωμα να εκπέσει το ΦΠΑ που βαρύνει το κόστος αυτό (ΣΟΛ).

 

Συνεπώς, όπως για όλες τις υπηρεσίες, έτσι και για τις υπηρεσίες μεταφοράς αγαθών (B2B), ο τόπος παροχής (άρα και φορολογίας) είναι ο τόπος του λήπτη. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μεταφορικές δύναται να μην χρεώνουν ΦΠΑ τον λήπτη της υπηρεσίας.

 

Ας υποθέσουμε ότι μία Ελληνική μεταφορική μεταφέρει αγαθά για λογαριασμό Ελληνικής επιχείρησης με τόπο αναχώρησης Τρίτη Χώρα και τόπο προορισμού την Ελλάδα. Ο τόπος παροχής  - άρα και φορολογίας - της εν λόγω πράξης είναι η Ελλάδα. 

 

Εάν η αξία των εισαγόμενων αγαθών, που υπόκειται σε ΦΠΑ, κατά τον εκτελωνισμό τους στην Ελλάδα περιλαμβάνει και την παρεχόμενη υπηρεσία μεταφοράς, στο τιμολόγιο που θα εκδοθεί από την ελληνική μεταφορική δεν θα συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ. Αυτό προϋποθέτει η μεταφορική επιχείρηση διαθέτει τα εισαγωγικά έγγραφα. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να αναγράφεται η ένδειξη «Χωρίς ΦΠΑ - άρ. 22 παρ. 1λ’ Ν.2859/2000».

 

Στην περίπτωση, όμως, που τα εισαγόμενα αγαθά δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (πχ. δείγματα αίματος), το τιμολόγιο της μεταφορικής θα πρέπει να έχει ελληνικό ΦΠΑ.

Χριστίνα Ζώτου
Manager
Saas Consulting Ltd
 

bottom of page