top of page
"Εσωτερικός Έλεγχος" και η αναγκαιότητα του

 

Τα τελευταία χρόνια ένα από τα τμήματα που συμβάλλουν στην βιωσιμότητα και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και οργανισμών ενάντια σε φαινόμενα κρουσμάτων απάτης και διαφθοράς είναι αυτό του Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Audit).

 

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (I.I.A), “Ο Εσωτερικός ‘Έλεγχος (Internal Audit) είναι μία ανεξάρτητη και αντικειμενική, διασφαλιστική και συμβουλευτική δραστηριότητα σχεδιασμένη να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες ενός οργανισμού. Βοηθά τον οργανισμό να επιτύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς του, υιοθετώντας μία συστηματική προσέγγιση στην αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Διαδικασιών Διαχείρισης Κινδύνων και των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου”.

Στόχος του Εσωτερικού Ελέγχου  (Ε.Ε.) είναι να δημιουργήσει αξία για την επιχείρηση, είτε μετρήσιμη (χρηματικά), είτε συμβάλλοντας στην ορθότερη οργάνωση της εταιρείας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων.

Η απουσία των κατάλληλων διαδικασιών Διαχείρισης Κινδύνου και Εσωτερικού Ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λειτουργικού κινδύνου και του κινδύνου αθέτησης, να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού μίας εταιρείας καθώς και να οδηγήσει σε σπατάλη του διαθέσιμου προς διαχείριση χρόνου.

Ο Εσωτερικός ‘Έλεγχος αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που μπορεί να έχει στην διάθεσή της η Διοίκηση μίας εταιρείας προκειμένου να επιτύχει καλύτερο έλεγχο στο εσωτερικό της εταιρείας καθώς και για να αποκτήσει δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης αναφορικά με επικείμενα χρηματοοικονομικά και μη προβλήματα, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της.

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Audit Unit), αποτελεί ένα τμήμα εντός ή εκτός της εταιρείας με κύρια αρμοδιότητα την αξιολόγηση του βαθμού στον όποιο το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου είναι αποτελεσματικό ως προς την κάλυψη των επιχειρηματικών κίνδυνων.

Στην Ελλάδα οργανισμοί τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, είτε υποχρεούμενοι από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων (π.χ. εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις), είτε αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη που απορρέουν από την σύσταση, στελέχωση και δραστηριοποίηση τμημάτων Εσωτερικού Ελέγχου (π.χ. τράπεζες και πολυεθνικές επιχειρήσεις), είτε επειδή παρέχουν υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου (π.χ. ελεγκτικές εταιρείες) έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Εσωτερικό Έλεγχο.

 

O Εσωτερικός ‘Έλεγχος και η δημιουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το 1999 και μετά, αφού οι εξελίξεις (πλήρης ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγχωνεύσεις εταιρειών και εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών) έκαναν επιτακτική την αναγκαιότητα του εσωτερικού ελέγχου. Με μια απόφαση του 1998 από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τρείς αλλεπάλληλες αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με το Νόμο 3016 του 2002, που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση καθιερώθηκε ο Εσωτερικός ‘Έλεγχος στη χώρα.

 

O Εσωτερικός ‘Έλεγχος εμπλέκεται σε όλες τις λειτουργικές, οικονομικές, παραγωγικές και διοικητικές δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Έτσι, προκύπτουν, σε αντιστοιχία, και τα είδη των εσωτερικών ελέγχων:

 

  • Έλεγχοι Παραγωγής.

  • Οικονομικοί ή Λογιστικοί Έλεγχοι.

  • Διοικητικοί Έλεγχοι.

  • Λειτουργικοί ή Διαχειριστικοί Έλεγχοι.

Άννα Δάμο

Analog Group

bottom of page