top of page
shutterstock_566242666-thumb-large.jpg

Ενδοκοινοτική Πώληση Παγίου και Xειρισμός ΦΠΑ

Μια εγχώρια επιχείρηση υποκείμενη στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης 100%, όπως είναι η πλειονότητα των επιχειρήσεων, αποφασίζει να πουλήσει πάγιό της σε επιχείρηση επίσης υποκείμενη στον ΦΠΑ που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Υπάρχει κάποιος ειδικός χειρισμός (διακανονισμός) που θα χρειαστεί να ακολουθηθεί ως προς τον ΦΠΑ που εξέπεσε κατά την αγορά του παγίου; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση ως προς τον χειρισμό ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία απόκτησης του παγίου;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνεται τόσο μέσα από την ερμηνεία της Κοινοτικής Οδηγίας 112/2006/ΕΚ και συγκεκριμένα από το άρθρο 188 όσο και από τον Ν. 4281/2014, παράγραφος 5, άρθρο 1 ο οποίος τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 3, άρθρο 33 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000).

Βάσει των παραπάνω γίνεται σαφές πως πλέον δεν απαιτείται να γίνει διακανονισμός του ΦΠΑ , δηλαδή επιστροφή μέρους του ΦΠΑ που είχε εκπέσει η επιχείρηση κατά την αγορά του παγίου, στις περιπτώσεις που η παράδοση των αγαθών υπάγεται στον ΦΠΑ.

Οι συναλλαγές που πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως ενδοκοινοτικές (ο Αγοραστής είναι υποκείμενος στον ΦΠΑ , ο Πωλητής είναι υποκείμενος στον ΦΠΑ, η συναλλαγή γίνεται έναντι ανταλλάγματος, τα αγαθά διακινούνται από το εσωτερικό της χώρας σε άλλο κράτος-μέλος) υπάγονται εξ ορισμού στο πλαίσιο του ΦΠΑ. Επομένως, μια ενδοκοινοτική παράδοση παγίου παρότι στην τιμολόγηση δεν βαρύνεται με ΦΠΑ, επειδή ως πράξη θεωρείται υπαγόμενη στο φόρο, διατηρεί δικαίωμα έκπτωσης στο 100%.

Analog group

Tax Department

 

bottom of page