top of page
Άρθρο 39α - Υπόχρεος απόδοσης του ΦΠΑ Ηλεκτρονικών Συσκευών ο Αγοραστής

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι διευκρινήσεις για τις περιπτώσεις απόδοσης του ΦΠΑ αγοράς ηλεκτρονικών συσκευών από τον αγοραστή. Με ποιόν τρόπο θα διενεργείται η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο;

 

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1150/2017, οι διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 39α του Κώδικα Φ.Π.Α. εφαρμόζονται και τα φορολογικά στοιχεία δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., εάν ισχύουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 

α) Αφορούν αγαθά που παραδίδονται μεμονωμένα ή ως ενιαίο σύνολο, τα οποία κατατάσσονται στους κατωτέρω κωδικούς του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε.:

 

- Κινητά τηλέφωνα: «85171200».

- Κονσόλες για παιχνίδια: «95045000».

- Ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές: «84713000».

 

β) Ο αντισυμβαλλόμενος είναι υποκείμενος στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του.

 

γ) Αφορούν παραδόσεις αγαθών που έχουν τόπο φορολογίας το εσωτερικό της Χώρας και δεν απαλλάσσονται ή δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. βάσει λοιπών διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α..

 

Για τις παραδόσεις αγαθών που δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις.

 

Ας δούμε τώρα, πιο συγκεκριμένα, τι ορίζει η ΠΟΛ 1150/2017, μέσα από ένα παράδειγμα. Έστω μία επιχείρηση που ενεργεί πράξεις υποκείμενες στο ΦΠΑ ή απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης, κατά την αγορά κινητής συσκευής, tablet ή laptop θα πρέπει να λάβει τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ το οποίο όμως θα πρέπει να αναγράφει «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής». Η επιχείρηση θα καταχωρήσει το τιμολόγιο αυτό με χρέωση εξόδου και πίστωση του προμηθευτή και θα διενεργήσει χρεοπίστωση του ΦΠΑ. Κατά την υποβολή της Δήλωσης ΦΠΑ του μηνός στον οποίο πραγματοποιήθηκε η αγορά, η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών (κωδικοί 303, 306) όσο και των εισροών (κωδικός 366) της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών (κωδικοί 333, 336) όσο και το φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου (κωδικός 386).

 

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ενημερώσει τον πωλητή ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α και λάβει το τιμολόγιο με Φ.Π.Α., επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. του τιμολογίου αυτού δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.

 

Έστω, τώρα, μία επιχείρηση που διενεργεί πράξεις απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αγοράζει μία συσκευή τηλεφώνου. Ο πωλητής είναι υπόχρεος για την εξέταση της ιδιότητας του αγοραστή με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. η εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» του, από την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο σύστημα «TAXISnet» με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής!), δηλαδή εάν ο αγοραστής είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του ή όχι. Ο πωλητής, βέβαια, δεν έχει καμία υποχρέωση, σύμφωνα με την εκδοθείσα εγκύκλιο, να εξετάσει την χρήση που θα γίνει στα αγαθά από τον αγοραστή. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον έχει εκδοθεί τιμολόγιο χωρίς Φ.Π.Α. από τον προμηθευτή με την ένδειξη «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης» και ο αγοραστής δεν αρνηθεί αυτό το παραστατικό, τεκμαίρεται η δήλωση της ιδιότητάς του ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης προς τον πωλητή. Έτσι ο αγοραστής θα πρέπει να αποδώσει το ΦΠΑ στο Δημόσιο με έκτακτη δήλωση.

 

Χριστίνα Ζώτου
Manager
Saas Consulting Ltd

bottom of page