top of page
Αναρρωτικές και χαρτί γιατρού

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος ασθενήσει; Πόσες μέρες άδεια δικαιούται ανά εργασιακό έτος; Καταβάλλονται ή όχι αποδοχές στον εργαζόμενο από τον εργοδότη, και αν ναι μέχρι ποιο ποσό;

 

Στις περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος ασθενήσει, σύμφωνα με τον Α.Κ. άρθρα 648, 652-658, ο μισθός του καταβάλλεται από τον εργοδότη υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ το ύψος των αποδοχών που θα καταβληθούν καθορίζονται σύμφωνα με κάποιες παραμέτρους, που αναλύονται στη συνέχεια.

 

Δύο βασικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει να εξετάζεται το  ζήτημα της καταβολής αποδοχών από τον εργοδότη σε έναν εργαζόμενο που έχει ασθενήσει είναι :

 

  1. Ο εργαζόμενος να απασχολείται στον ίδιο εργοδότη πάνω από 10 ημέρες.

  2. Να έχει εξεταστεί και να του έχει χορηγηθεί αποδεικτικό ασθενείας από γιατρό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα. Για τις πρώτες 3 ημέρες ασθενείας, ο εργαζόμενος μπορεί να προσκομίσει και χαρτί ιδιώτη γιατρού.​

​​

Ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια ασθενείας του διατηρεί αξίωση στο μισθό του ως εξής:

  • Εργαζόμενος με υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη πάνω από ένα εργασιακό έτος

  • Για τις 3 πρώτες ημέρες ασθενείας μέσα στο εργασιακό έτος, δικαιούται ½ ημερομίσθιο για κάθε ημέρα απουσίας από τον εργοδότη (οι Κυριακές δεν προσμετρώνται).

 

Σε περίπτωση που η πρώτη αυτή ασθένεια του εργασιακού έτους κρατήσει πάνω από τις 3 ημέρες, τότε για κάθε επόμενη ημέρα, και μέχρι τις 25 ημέρες συνολικά μέσα στο εργασιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται ολόκληρο το ημερομίσθιο για κάθε επιπλέον των 3 ημέρα, ένα μέρος του οποίου θα λαμβάνει από τον εργοδότη και το υπόλοιπο από τον ασφαλιστικό του φορέα ως επιδότηση.

 

Τα ίδια ισχύουν και για εργαζόμενο με υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη λιγότερο από ένα εργασιακό έτος, με την μόνη διαφορά ότι δικαιούται αποδοχές μισού μήνα (13 ημερών) αντί για ολόκληρου (25 ημερών).

bottom of page